Welke schoenen kunnen er in de wasmachine gewassen worden?

Schoenen in de wasmachine wassen

Je hebt misschien wel eens overwogen om je favoriete paar schoenen in de wasmachine te doen, maar je twijfelt of dit wel een goed idee is. Sommige schoenen kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen, zonder het risico te lopen dat ze beschadigd raken.

Maar let op, niet alle schoenen kunnen zomaar in de wasmachine! In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe je het beste resultaat kunt behalen zonder je schoenen te beschadigen.

Sportschoenen en sneakers wel of niet in de wasmachine?

Sportschoenen zijn meestal gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen ruwe behandeling. Schoenen met bovenwerk van canvas, nylon of mesh zijn vaak veilig om in de wasmachine te wassen. Het is hierbij wél belangrijk om de binnenzolen en eventuele losse onderdelen zoals inlegzolen te verwijderen voordat je de schoenen in de wasmachine plaatst. Zorg er ook voor dat je de schoenen in een waszak of kussensloop stopt om schade aan de trommel van de machine te voorkomen.

Gelukkig kun je ook de meeste sneakers in de wasmachine wassen. Kijk daarvoor wel altijd naar het materiaallabel aan de binnenkant van de schoen voor eventuele speciale wasinstructies. Gebruik een mild wasmiddel en was de sneakers op een zachte cyclus met koud water. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen, vermijd directe hitte zoals een droger.

Kan ik leren schoenen in de wasmachine wassen?

Als je als trots eigenaar van een paar mooie leren schoenen zorgt, wil je natuurlijk dat ze er altijd zo goed mogelijk uitzien. Maar soms kan het gebeuren dat je schoenen vuil worden en een grondige reiniging nodig hebben. Dan vraag jij je natuurlijk af: kan ik mijn leren schoenen in de wasmachine wassen?

Het antwoord is simpel: het wordt over het algemeen niet aanbevolen om leren schoenen in de wasmachine te wassen. Leer is namelijk een delicaat materiaal en kan door de wascyclus beschadigd raken. De krachtige bewegingen en het water kunnen ervoor zorgen dat het leer verbleekt, vervormt of zelfs scheurt. Dit kan zorgen voor permanente schade aan je geliefde schoenen.

Hoe kun je leer wel schoonmaken?

Gelukkig zijn er alternatieve methoden om je leer schoon te maken en je schoenen te onderhouden zonder de wasmachine te gebruiken. Bijvoorbeeld met Collonil. Het beste advies is om leer met de hand schoon te maken. Meng een milde zeep met lauw water en gebruik een zachte doek of spons om voorzichtig het vuil van het leer te verwijderen.

Begin met een kleine hoeveelheid zeep en water en test dit eerst op een onopvallende plek van de schoen, zoals de binnenkant of de achterkant van de tong. Als er geen negatieve reactie optreedt, kun je verdergaan met het reinigen van de rest van de schoen.

Kan ik schoenen met klittenbandsluiting in de wasmachine wassen?

Ja, schoenen en kinderschoenen met klittenbandsluiting kunnen meestal veilig in de wasmachine gewassen worden. Zorg er wel voor dat je eventuele klittenband vastmaakt om te voorkomen dat het vast komt te zitten aan andere schoenen of kleding in de machine. Controleer ook de instructies op het label voor specifieke aanwijzingen.

Margriet

Modekenner met focus op kwaliteit