Wat te doen bij statische kleding?

Zo voorkom én verhelp je statische kleding


Je kent het wel, je trekt je favoriete Mi Piace trui aan en zodra je ‘m over je hoofd trekt voel je de statische elektriciteit al prikken. Je haar springt alle kanten op en elke keer als je iets aanraakt, krijg je een schokje.
Statische kleding kan behoorlijk vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen om statische kleding onder controle te houden en ervoor te zorgen dat je kleding comfortabel en statisch vrij blijft.

Waarom wordt kleding eigenlijk statisch?

Om te begrijpen hoe we statische kleding kunnen bestrijden, moeten we eerst weten waarom kleding statisch wordt. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Statische elektriciteit ontstaat wanneer er een ophoping van elektronen is op een oppervlak, in dit geval je kleding. Dit gebeurt vaak tijdens de droge wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid laag is. Statische elektriciteit wordt opgebouwd door wrijving tussen verschillende materialen, zoals wanneer je kleding over elkaar wrijft of wanneer het in contact komt met andere stoffen, zoals synthetische vezels.

Verminderen van statische kleding

Zo, de wetenschappelijke kant hebben we gehad, nu kunnen we kijken naar manieren om dit probleem te verminderen. Een van de meest effectieve manieren is om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Door een luchtbevochtiger aan te schaffen of simpelweg een bakje water op de verwarming te zetten, kun je ervoor zorgen dat de lucht minder droog is. Dit zal helpen om statische elektriciteit op jouw truien te verminderen.

Een andere eenvoudige truc is om je kleding vochtig te maken voordat je het aantrekt (niet té vochtig, want dan kun je verkouden worden). Spuit wat water op je kleding of gebruik een anti-statische spray om statische elektriciteit te verminderen. Dit zal ervoor zorgen dat je kleding minder snel statisch wordt en je die vervelende schokjes vermijdt.

MI Piace Blazer 202015 Zwart
MI Piace
€74,95
MI Piace Blazer 202102A Zwart
MI Piace
€79,95
MI Piace Bomber 202250 Beige
MI Piace
€74,95
MI Piace Trui 202411 Oranje
MI Piace
€59,95
MI Piace Trui 202411 Beige
MI Piace
€59,95
MI Piace Broek 202016 Fuxia
MI Piace
€59,95

Voorkomen van statische kleding

Naast het verminderen van statische kleding, zijn er ook manieren om het probleem volledig te voorkomen. Een goede manier is om natuurlijke materialen te dragen, zoals katoen en wol. Deze materialen hebben minder de neiging om statisch te worden dan synthetische vezels. Ook kun je overwegen om een antistatische wasverzachter te gebruiken bij het wassen van je kleding. Zo’n verzachter helpt om statische elektriciteit te neutraliseren en je kleding zijdezacht te houden. Kies er ook altijd voor om kleding van een kwaliteitsmerk als Mi Piace te kopen, dat is méér dan comfortabele kleding!

Een andere truc om statische kleding te voorkomen is door een metalen voorwerp, zoals een veiligheidsspeld, aan je kleding te bevestigen. Het metaal fungeert als geleider en helpt om de statische elektriciteit af te voeren voordat het zich kan ophopen.

Kan ik een drogerdoekje gebruiken om statische kleding te voorkomen?

Jazeker! Drogerdoekjes kunnen helpen om statische kleding te verminderen. Als je een drogerdoekje toevoegt aan je wasdroger tijdens het drogen en het zal helpen om statische elektriciteit te verminderen.

Nog een tip van ons: het gebruik van een antistatische wasverzachter heeft geen nadelige invloed op de levensduur van je kleding. Het helpt alleen om statische elektriciteit te neutraliseren en je kleding zacht te houden tijdens het wassen.

Profile Image Margriet

Margriet

Modekenner met focus op kwaliteit

Gerelateerde blogs